Kongepython

Rugemaskine

I denne artikel vil du kunne læse om forskellige måder at lave rugemaskiner på og forskellige måder at udruge sine æg på.

En rigtig god og nem måde at får lavet en rugemaskine på er hvis man kan få fat i en gammel fryser eller et køleskab, og det gør ikke noget at det er defekt.

Denne rugemaskine er lavet af et "kiosk" køleskab som vi alle kender fra kiosker og supermarkeder, de kan tit fås for ingen penge når de er defekte.Når du så har fået fat i et køle/fryse skab i en passende størelse for dig, skal du lave nogle huller med et metal bord i bagsiden af skabet.
hullerne skal bruges til at få varmekablerne ind og føleren fra termostaten.

I dette skab er der brugt 2 x 6m varmekabler og en Habistat termostat (Pulse Proportional termostat).
Hvad skal man så gøre med æggene når det er taget fra hunnen?

Der findes forskellige måder at udruge sine æg.

1. Her bruges en rugekasse som er købt til formålet, man fylder vand i den nederste del og ligger en rist oven på og så ligger man æggene på risten og så kommer man et låg på.2. Her bruges et medie der hedder Vermiculite, det organisk matriale som kommer fra et ca. 250 milioner år gammelt jordlag.
Når det er taget op af jorden bliver det varmebehandlet ved 800 grader, hvor det vokser til ca. 10 gange den oprindelige størelse (volume).
Vermiculite er stortset PH neutralt.

Når du skal blande Vermiculite og vand så skal 1 litter Vermiculite veje 200g når du har tilsat vandet, så skal det blandes rigtigt godt sammen og ligges i en kasse og så skal æggene i og så låg på så fugtigheden ikke ikke forsvinder, en gang i mellem skal man lige tage låget af så der kan komme noget frisk luft i.

Du skal også holde øje med at der ikke drypper kondens vand ned på æggene fra låget for så begynder de at mugne...

Så skal kassen bare ind i rugemaskinen som er sat til 32 grader. hvor de så skal stå i ca. 60 dage.

1L = 200g
2L = 400g
5L = 1kg osv..

For at det ikke skal misforstås så skal 1 Litter Vermiculite veje 200g når der er vand i osv.

 

3. Man kan også vælge at lade hunnen selv udruge sine æg, det er dog ret svært da det er svært at opretholde en høj luftfugtighed hos hende uden at æggene bliver våde...